lauantai 3. marraskuuta 2012

Lisää varusteista! osa2

Tylsänä lauantai-iltana on hyvin aikaa kirjoitella vähän lisää hevosvarusteista. Kysyntää oli suitsista, apuohjista, kuolaimista yms. No aloitan nyt ainakin suitsista ja katotaan, että kuinka pitkälle jaksan!
Suitsissa, niinkuin kaikissa hevosvarusteissa kannattaisi panostaa laatuun ja varsinkin suitsissa ja muissa nahkavarusteissa, koska niiden käyttöikä voi olla kymmeniäkin vuosia oikeanlaisella hoitamisella. Suitset on helpompi pitää ehjänä, toisin kuin esim. loimet, jotka hevonen voi repiä yhden yön aikana kappaleiksi.

Monenlaisia suitsia olen ammattiratsastajilla nähnyt ja suurin osa merkeistä ovat olleet esim. dyon, kieffer, prestige, parlanti, equipe, cwd ja joitain vähän erikoisempia merkkejä mitä suomessa ei ole tullut vastaan.
Itelläni pointsit menee ehdottomasti dyonille! Kaunis ulkonäkö ja ammattilaatuinen muotilu takaavat huolitellun ulkonäön. Nahka on korkealaatuista ja pehmeää, soljet jämäkkää metallia. Oikein hoidettuna suitset pysyvät kauan kauniina. Väreinä musta metallinvärisillä soljilla sekä ruskea messinkisillä soljilla. Ohjat ovat myös kauniit nahkayksityiskohtineen ja pienellä metallisoljella kiinnitettynä normaalien kiinnityssysteemeiden sijaan.
Dyonilla on monia erinlaisia malleja joissa muotoilu on täysin uniikkia, mutta itse pidän eniten yksinkertaisesta muotoilusta.

Nämä suitset sopivat niin este- kuin kouluratsastukseen! Tähän malliin on helppo yhdistää dyon rintaremmimartingaali.

Prestigen suitsista mulla ei ole kovin paljon hyvää sanottavaa, mutta ei myöskään paljoa kokemusta. Oman kokemuksen mukaan nahka on vähän huonolaatuista ja lörpähtää ja ryppyyntyy. Turparemmin kiinnityssysteemi ei ole loppuun asti mietitty ja nahkaa jää roikkumaan inhottavasti. Myöskään timanttiotsapannat eivät ole minun mieleeni.

Toinen ihan kiva suitsimerkki on kieffer. Näissä muotoilua on mietitty paljon ja turparemmeistä on tehty leveät ja pehmeät. Itse vain jotenkin en pidä jos yläturparemmin kiinnityskohdan kohdalla on sellanen "patja" Joskus voi olla ongelmia saada se pysymään keskellä ja näin se saattaa painaa hevosen leukaluita inhottavasti. Myöskään turparemmiä ei välttämättä saa tarpeeksi kireälle. Suitset ovat uutena vähän jäykät ja tarvitsevat paljon öljyä ja käyttöä ennenkuin notkistuvat. Alaturparemmin kiinnityksessä voi ollu aluksi ongelmia nahan vielä ollessa jäykkää. Nahka on kuitenkin hyvälaatuista ja kiiltävää. Joissain suitsissa on ollut ongelmana poskiremmin pienet kiinnityspalaset. Ne ei meinaa pysyä remmeissä kiinni, vaan valahtavat aina alas. Näissä suitsissa pidän yksinkertaisesta ulkonäöstä, sekä paksu turparemmi antaa näyttävyyttä ja saa hevosen pään näyttämään hienolta.

Suitset kannattais pyyhkäistä satulasaippualla päivittäin ja huoltaa kerran viikossa kunnolla, niin että saippua vaahtoaa, jonka jälkeen pyyhkiä pois pyyhkeellä. Tämän jälkeen öljyäminen. Ei oo kamalamman näköistä, jos hevosen mustat suitset vaihtavat väriä harmaaksi tai valkoiseksi!

Suitsien säätäminen on mulle pakkomielle! Paljon näkee hevosia joiden suitsien turparemmi ja poskiremmit on säädetty liian alas! Turparemmin pitäisi olla about puoli senttiä/sentti poskiluun alapuolella, mutta sen ei missään tapauksessa pitäisi kokoajan osua poskiluuhun (kuten dyonin tuotekuvassa) Liian alas säädetty turparemmi voi tukkia hevosen hengitystiet ja haitata hengittämistä. Liian löysästi säädetyt poskiremmit vähentävät kuolaimen vaikutusta ja voivat jopa aiheuttaa ongelmia hevosen suussa kuolaimen ollessa väärässä kohdassa. Hevosen suupieliin pitäisi tulla kaksi pientä ryppyä, mutta se ei saisi venyä ylöspäin! Tässä hommassa pitää olla oikeanlainen tatsi ;)
Pitää myös muistaa, että poskiremmien pitää olla molemmilla puolilla samalla korkeudella!
Ei näin!!
tai näin..

Seuraavaksi voisin kertoa lyhyesti apuohjista ja niiden käytöstä. Tämä on taas yksi niistä kiistellyimmistä aiheista mitä keskustelufoorumeilta löytyy! Ihmiset haluaisivat suunilleen polttaa roviolla kaikki apuohjat ja siitä mennäänki jo kuolaimettomaan menoon ja lopulta asia onkin mennyt täysin ohi aiheen! Eli please ei mitään hyökkäystä mua vastaan nyt tästä aiheesta!
Helpoin apuohja lienee martingaali ja rintaremmi, sekä niiden yhdistelmän. Hevosilla joilla on taipumusta nostaa päänsä pilviin esim. innostuessaan/kytätessään/pöllöilessään, ei martingaalin käyttö ole kovin huono idea. Itse olen kokenut sen maastossa ratsastaessa ihan turvalliseksi ja se onkin helpottanut monissa tilanteissa, joissa hevonen on ollut ottamassa hatkoja.
Yleensä martingaalia käytetään hypätessä ja nimenomaan samaa ongelmaa korjatessa.
Rintaremmiä voidaan käyttää jos ei haluta satulan valuvan liian taakse ja estekorkeuden noustessa 120 cm ylöspäin, olisikin suositeltavaa käyttää rintaremmiä estämään satulan valumisen taakse hypyssä. Usein isommissa luokissa hevosilla näkee rintaremmimartingaaleja. Näitä on monenlaisia ja osassa on kiinnitys viidestä eri kohdasta. Lampaankarva pehmusteet rintaremmissä ei ole mikään maailman paras idea, sillä yleensä niitä ei saa mitenkään irti ja pestyä kunnolla.

Tällaisessa rintaremmissä paine jakautuu suuremmalle alueelle, joka voi parantaa rintaremmin käyttöikää.

 Itse tykkään tästä kiinnitykestä:

Oman kokemuksen mukaan tällaisessa rintaremmissä on helpompi säätää täydellinen pituus ja sen saa istumaan hyvin. Tässäkin rintaremmissä paine jakautuu suuremmalle alueelle kuin normaalissa rintaremmissä.

Martingaaleja on kiinteitä ja avoimia.

Kiinteä kolmion mallinen martingaali voi olla hyvä hevoselle joka ärsyyntyy tai yrittää purra martingaalia, tai jos hevonen on joskus saanut jalkansa martingaaliin. Tässä asiassa toki vaikuttaa martingaalinen oikeanlainen säätäminen! Martingaalissa pitäisi olla kolme kohtaa jota pystyy säätämään. Martingaali osan pyöreiden metallirenkaiden pitäisi olla niin pitkät, että ylös nostettuna ne koskisi hevosen leukaa tai olisi sentti/2 sen alapuolella. Liian pitkänä ne voivat aiheuttaa vaaran. Kahta muuta remmiä pitäisi säätää yhtäaikaa sitä mukaan, että martingaali asettuisi oikealle kohdalle ja olisi tarpeeksi tiukka. Satulavyöhön menevä remmi ei saa roikkua, sillä hevonen voi helposti saada jalkansa sinne! Myöskin liian tiukkana se ei ole hevoselle mukava. Sen säätäminen voi olla myös omasta satulasta kiinni. Jos satula yleensä valuu ratsastaessa taakse, voi olla syytä jättää martingaaliin vähän pituusvaraa.

tässä tältä erää! kohta tätä ei jaksa kukaan enää lukea! huomenna kirjoitan lisää muista apuohjista ja ehkä jostain muustakin!
9 kommenttia:

 1. näitä on just aivan huippua lukea ja tosi kiva kuulla vähän sieltäkin päin että millaiset varusteet aktiivisessa treenissä ovat parhaat ja millaisiin kannattaa panostaa!

  tee ehdottomasti jatkossakin tämmöisiä jos ei ole mitään ihmeellistä kerrottavaa :)

  VastaaPoista
 2. Ihan huippuja nämä postaukset! :)

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon, blogisi on valittu liebster blogiksi ! :)
  http://hiekkalaatikonkukka.blogspot.fi/2012/11/liebster-blog.html

  VastaaPoista
 4. Kivoja nää varustepostaukset! Laadukkaat ja kestävät varusteet on munkin mieleen. Olen muuten huomannut, että edullisemmista suitsimerkeistä Chetak kestää oikein huollettuna pitkään käyttökelpoisena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) lisää lupasin kirjoittaa, mut menny nyt viime illat tallissa klipatessa ja ei meinaa olla energiaa enempää..

   Poista
 5. Noista martingaali ja/tai rintaremmeistä. Stewardina katson aina tarkkaan ja uskomattoman paljon näkee hengenvaarallisen löysiä remmejä! Käyn yleensä aina sanomassa ja ystävällisesti ehdottamassa että josko kiristettäisi, ihan turvallisuuden ja henkiiäjäämisen nimissä. Just keväällä yksi tuttu joutui 6 kk saikulle kun meni nurin kun hevosen jalka jäi kiinni hypyssä, heitti voltin ja tuttu alla... Eikä tämä edes ollut niitä löysimpiä mitä näkee! Mutta joo, tämän tyyppiset postaukset ovat ainakin minu lemppareita, jossa vertaillaan tapoja ja käytäntöjä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä! Ihan älytöntä miten ihmiset ei oikeasti välitä panostaa varusteiden sopivuuteen, tai ei vain ymmärretä tarpeeksi.

   Poista
 6. Samaa mieltä aijempien komentoijien kanssa, näitä on tosi kiva lukea!! :)

  VastaaPoista