tiistai 21. elokuuta 2012

Näin meillä

Tämä postaus tulee käsittelemään muutamia vähän erikoisia tapoja joita täällä harjoitetaan joka päivä.
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, ammattiratsastajat on usein perfektionisteja jotka inhimillistää hevoset. Hevosten arvo on niin suuri, että ne melkein pilataan liiallisella huolenpidolla.

Yksi asia on loimitus ja se on tosi tarkkaa hommaa. Hevosilla on ohuet kesäloimet ja ne pitää laittaa päälle jos tallissa ilma on alle 19 astetta. Monesti töistä lähdettyäni talli-ilma on vielä tosi lämmin, joten mun pitää tulla takaisin myöhään illalla loimittamaan hevoset.
Kisoihin otetaan säästä riippumatta mukaan kärpäsloimet, vohveliloimet ja sadeloimet, yökisoihin toki kaikki maholliset villaloimista paksuihin talviloimiin, oli sitten kesä tai ei.
Hevoset ei saa ikinä olla kylmiä!

Hevosten peseminen on kanssa asia erikseen. Niitä ei saa pestä kokonaan jos ei ole +25 astetta tai sitä enemmän. Kaikki alle +25 astetta on liian viileä ja jos sillon joutuu pesemään, niin selkää ei saa pestä ja hevoset saa hikiloimet karsinaan. Jos hevosilla on karsinoissa ikkunat, kelistä huolimatta niitä ei ikinä saa laittaa karsinoihin seisomaan märkinä vaan ne pitää kävelyttää käsin auringossa, niin että ne vähän kuivaa. Koski myös tämän päivän +35 asteen hellettä.

Hevoset harjataan joka päivä kahdesta kolmeen kertaan ja yks kerta niistä on oikein perusteellinen harjaus, jolloin harjataan täydellisesti metallisella sualla ja parilla eri harjalla. Pää harjataan kahdella harjalla. Jalat suihkutetaan joka päivä. Turpa ja pää voidaan vielä pyyhkiä vauvapyyhkeillä. Kavioiden juureen hierotaan huolellisesti ihmisten kosteusvoidetta, kaviorasvaa käytetään vain kisoissa. Hevosia ei saa harjata tai kavioita putsata karsinoissa, sillä ei haluta likaa ja karvoja karsinoihin. Edes harjaa ei saa harjata karsinassa.

Laitumelle hevoset saavat jalkoihinsa etujalkojen hivarit ja buutsit. Päähän kärpäsmaskit. Aamulla niille pitää laittaa laitumelle loimet jos on alle +20 astetta.
Ratsastukseen hevosille aina etujalkoihin pintelit patjoilla ja taakse hivutussuojat. Hypätessä suojat ja vatsapanssari. Kotona ratsastetaan aina kolmipaloilla ja kisoissa on eri kuolaimet ja suitset. Niillä ei koskaan hypätä kotona, eikä myöskään martingaalilla.
Hyppäämisen jälkeen hevosten jalat suihkutetaan kylmällä vedellä, kuivataan ja laitetaan kylmägeelit. Yöksi joko pintelit tai savet. Hyppäämisestä seuraavana päivänä mennään aina maastoon.

Hevoset liikkuu joka päivä kolme kertaa. Aamulla ne ratsastetaan ja ne kävelee alkukäynnit kävelykoneessa 15-30 minuuttia. Aamulla ne menee myös laitumelle muutamaksi tunniksi. Iltapäivällä ne menee kävelykoneeseen puoleksi tunniksi/tunniksi.

Kisoissa on erittäin tärkeää, että hevoset saa jokaisen radan jälkeen välittömästi herkkupalan. Myös kotona pitää muistaa antaa hevosille porkkanoita ja herkkupaloja ratsastuksen jälkeen.

Hevosten kuvitellaan hyppäävän huonosti ja olevan pahalla mielellä jos ne ei saa mennä laitumelle ennen kisoja. Jos hevoset loimitetaan, pitää loimittaa kaikki, että hevoset ei ajattele olevansa liian huonoja saadakseen loimet > näin ollen eivät hyppää ja työskentele hyvin.

Tässä nyt muutamia juttuja.. saattaa osa kuulostaa melko hulluilta, vai mitä?
Ite oon sitä mieltä, et jos hevosen antaa olla ees vähän luonnollisesti, se pysyy paremmin terveenä. En toki ite antais oman hevosen olla missään luonnontilassa, mut en kuitenkaan alkais inhimillistämään liian paljoa..
Vaikka toki se on vaikee sanoa, koska ei omaa hevosta ole.

7 kommenttia:

 1. Ei terve! :D Eipä tähän muuta oikein voi sanoa...

  psst. poista kommenttien sanavahvistus!

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus! Aikas erit on meiningit täällä Suomessa:)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa harviainsen tutulta! Kun täällä meillä Saksassa hevosilla oli vielä alkukesästä 300g sisätoppikset tallissa. :)

  VastaaPoista
 4. Just näin! Mä kun kuulin jo joltain että se kun mun vuokrahevoselle (joka on suokki) laitetaan yöksi puuvillaloimi talliin on tässä vaiheessa ''kesää'' ihan järjetöntä. Yöllähän on siis täällä noin +5 tuurilla... Niin että tuohon teidän systeemiin verrattuna tämä loimitus on sentään ihan järkevää! :D

  Onko siihen muuten joku syy miksi kisoissa on eri kuolaimet hevosilla? Jos kotona hypätää kolmipalalla, niin miksi kisoissa muutetaan sitä. Ja mitä sitten käytetään kisoissa? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No parilla hevosella on kisoissa myös kolmipalat, mut muilla sit full-cheekit, pelhamit tai jotku ihme viritykset. Sileälle riittää ihan vaan kolmipala, esteradalla pitää sit pystyä kikkailemaan sen verta, et siihen tarvii erinlaisen kuolaimen :D

   Poista
 5. Joo noi jutut on jaksanu kummastuttaa kilparatsastajissa. Pitäis hevosen ees vähän saada olla hevonen. Ja toi loimitus on kans musta ihan hullua, oli ne hevoset kuinka hienoja tahansa. Mutta noh, jokainen tavallaan.

  VastaaPoista
 6. Kaikista huvittavin on mun mielestä toi, että kaikki on pakko loimittaa, ettei joku suutu. Ei hevoset ajattele niin. :D Mutta kukin tavallaan. Jos ne hyppää niin omistajien mielestä paremmin niin varmaan se sitten kannattaa.

  http://t-makemyday.blogspot.com

  VastaaPoista