perjantai 2. marraskuuta 2012

Vinkkejä hevosten varusteisiin! osa1

Ajattelin tässä tehdä tälläisen pienen postauksen, jossa kehun joitain hevosvarusteita ja merkkejä, sekä kerron omia mieltymyksiä hevosten varusteista.
Suomessa monesti törmään niihin samoihin varustemerkkeihin, kuten horze, eurohunter ja muut halvemmat merkit. Varusteiden istuvuuteen ei välttämättä panosteta, vaan ostetaan kaikista halvimpia kamoja. Meillä on täällä hevosilla sekä halpoja, että kalliita loimia, mutta pitää kyllä antaa kaikki pointsit Horsewaren Rambo loimille! Niissä on paras istuvuus! Jos mahalenkit säätää oikein, ei loimet ikinä valahda toiselle kyljelle. Lisäksi ne on lämpimiä ja helposti pestäviä, koska niissä ei ole käytetty liikaa kangasta. Värejä on vaikka mitä, mutta klassinen on sininen.
Meillä on kesällä kaikilla hevosilla horsewaren puuvillaloimet tallissa. Kesällä loimittaminen on järkevää jos haluaa, että hevonen pysyy suht. puhtaana.
Lisäksi meillä on muutama horsewaren cooleri loimi ja ne on samanlaista kangasta kuin college. Ne on tosi kivat ja hengittävät loimet.
Talvella meillä on parilla hevosella käytössä horseware rambo toppaloimet, sekä kaikilla hevosilla on horseware amigo walkerloimet. Välikausina tallissa on keskipaksut amigoloimet. Sanotaan, että hevonen on onnellisempi kun sillä on hieman viileä, mutta jos haluaa pitää klipatun hevosen kauan hyvänä, kannattaa loimia laittaa aina vähän enemmän ja hevosen tulisi olla kokoajan lämmin, mutta ei hikinen! Yksi paksu loimi on hevoselle mukavampi kuin monta ohuempaa, mutta pitää myös varautua lämpötilojen vaihteluun päivän kuluessa. Horsewaren walkerloimi on hyvä loimi siinä mielessä, että avonainen etuosa antaa liikkumavapautta, kuin päästää loimen sisään vähän ilmaa. Näin hevonen ei haudu loimen sisässä.
Tunnustele hevosta ja sen lämpätiloja. Laita käsi loimen alle ja jos et tunne lämpöä kädessäsi, voisi olla aihetta laittaa enemmän loimia. Seuraa hevosen tilannetta tarpeeksi usein ja tee sen mukaan ratkaisuja. Olisi mukavaa hevoselle, että loimet riisuttaisiin joka päivä ja hevonen harjattaisiin. Näin ei pääse tapahtumaan vahinkoja, eli esim. hevonen hikoamaan tai saamaan hankaumia loimista.



Talvella kuljetuksessa on syytä kiinnittää paljon huomiota oikeanlaiseen loimitukseen. Varsinkin jos hevosta kuljettaa yksin tai vain yhden kaverin kanssa. Villa on ihanteellinen materiaali joka ei päästä helposti tuulta läpi! Itse olen kokenut erittäin hyväksi loimisetiksi fleeceloimen (jos hevonen klipattu, kivempi materiaali suoraa ihoa vasten mitä villa ja hengittää) villaviltin ja joko villaloimen tai paksun vohvelimoimen. Nimenomaan tässä järjestyksessä! Koko setin saa pysymään kasassa elastisella vyöllä.

HUOM! Yleensä enkkufiltti istuu paremmin kun se asettaa selkään niin, että raidat kulkee pystysuorassa! Näin ollen loimen saa tarpeeksi ylös ja se suojaa hevosen kaulaa.
Kuten kerroin aikaisemmin, villaloimi ei ole klipatun hevosen ihoa vasten kovin miellyttävä.

Talliloimet kannattaa kuljetuksessa jättää käyttämättä, sillä ne ei yleensä hengitä tarpeeksi, lisäksi on sääli jos hevonen hikoaa paljon ja talliloimet kastuu.

Kesälllä kuljetusloimeksi sopii mainiosti verkkoloimi. Se lämmittää hevosta hiukan ja ehkäisee kärpästen pääsemistä hevosen iholle ja epämielyttäviin paikkoihin. On myös olemassa kärpäsloimia joissa on paksumpi kangas selässä ja ne on hyviä hevosille jotka vetää kuljetuksessa selän jumiin tai ovat muuten vain herkkiä tai jos ei raskisi cooleria laittaa hevoselle, mutta haluaisi sen loimittaa. Kuljetusloimissa on syytä muistaa se, että niissä pitäisi olla joko mahavyöt tai erillinen elastinen vyö.



Satulahuovat kärsii käytössä paljon ja niitä pitää olla kokoajan pesemässä! Halvoissa huovissa peseminen koituu värin ja muodon kohtaloksi, joten kannattaa panostaa laatuun. Itse täällä olen kokenut hyviksi ja laadukkaiksi huoviksi anna scarpatin, esperadon, R.G:n ja mattesin.

Klipatulle hevoselle oivallinen satulahuopa on Mattesin padi jossa hevosen selkää vasten tulee terapisoiva lampaankarva.
Ei myöskään ole kovin huono idea vuorata satulavyö lampaankarvalla jos hevonen on juuri klipattu. Sama homma suojissa.

Sitten suojiin ja pinteleihin! Ite oon ihan hurahtanut pinteleihin ja kannatankin pinteleiden käyttöä sileätyöskentelyssä. Oikein käärittynä patjojen kanssa pintelit ovat mielestäni suojia parempi vaihtoehto, varsinkin jos hevosella on herkkä iho ja se saa helposti hiertymiä. Pintelin sisään on melkein mahdotonta päästä hiekkaa.  Hyviksi koetuiksi pinteleiksi olen kokenut eskadronin fleecepintelit ja patjat. Fleecepinteleiden käytöstä on on ollut paljon keskustelua ht.netissä, mutta voin  kertoa, että ammattiratsastajista lähes jokainen käyttää hevosten työskentelyssä fleecepinteleitä! (ei sillä että lähes jokaisen tuntisin, mutta siis yleisesti mitä nyt kisoissa näkee) Lisäksi lähes jokainen menee sileällä pinteleillä.
Oikeanlaisten pinteleiden valinnassa on tärkeää ottaa huomioon pintelin pituus. Eskadronin pinteleissä on hyvä pituus ja pintelit saa käärittyä tarpeeksi paksuksi. Vastaavasti jotkut equilinen pintelit ovat erittäin lyhyet! En suosittele.
Suojien käyttö on suositeltavaa esteitä hypätessä, sillä ne suojaa paremmin kolhuilta. Perinteiset eskadronin suojat ovat aina hyvät. Vereduksen suojat ovat myös erittäin suosittuja ja varsinkin veredus garbon gel suojat ovat kovan suosion saavuttaneet!




Tallipinteleitä(lämpöpinteleitä) käytetään yleisesti rasitusvammojen ehkäisemiseksi, mutta niitä voidaan käyttää myös vähentämään nesteen kertymistä tai painetta hevosten jaloissa. Lisäksi voi olla hyvä idea pintelöidä hevosen jalka/jalat yöksi, jos hevosella on syvempiä haavoja tai vammoja jaloissa. Hyvä materiaali tallipintelissä on villa, sillä se ei veny liikaa ja pysyy napakasti pintelipatjan ympärillä.
Tallipinteleiden valinnassa on myös oleellista pituus. Olisi ihanteellista saada pinteli käärrittyä tukevasti ja yhtä paksusti jokaisesta kohdasta ja niin, että pinteliä olisi jokaisessa kohdassa 2 kerrosta. Paineen pitäisi olla jokaisessa kohdassa sama. Pinteli pitää kääriä napakasti, mutta ei liian kireästi, sekä patjan pitää olla ehdottoman suorana ja sen päätekohta  olisi hyvä olla hevosen jalan ulkopuolella.
Equiline valmistaa hyviä tallipinteleitä ja patjoja, myöskin kingsland.

jatkuuu....
olisko mielipiteitä, että mistä varusteista kirjoittaisin seuraavan postauksen? :)

12 kommenttia:

  1. Hehe, multa löytyy lähes kaikki varusteet mitä tässä luettelit! :D Loimet, suojat, huovat.. Ja Hollannistahan olen nämä oppinut, mistäs muualta. ;) Kyllä ammattilaiset osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, oon huomannu kun sun blogia lukenu :D Meinasinki kysyä, et miten oon horsewaren loimen hommannu, kun hepallas oli sellanen jossain kuvassa :)

      Poista
  2. Tosi mielenkiintonen postaus!! Satuloista, suitsista, rintaremmeistä,martingaaleista yms. kaikenlaisista nahkatavaroista olisi kiva seuraavaksi kuulla! =)

    VastaaPoista
  3. Tosi kiva postaus, ja moni noista jutuista on mullaki tullu käytännössä huomattua. Esim. Horsewaren loimet on kyllä ihan must, pysyy paikallaa eikä kulahda! :)

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva postaus! Hyvin perusteltu ja kirjoitettu. =) Minä haluaisin kuulla suitsista, kuolaimista ja joitakin apuohjista.

    VastaaPoista
  5. Onko teillä ollut käytössä Equilinen huopia? Mietin vaan, kun niitä kehutaan tosi usein hyviksi ja itsekin olen tykännyt ja yleensä ne pysyy kuosissakin hyvin.

    t-makemyday.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole equilinen huopia, eikä muutakaan kokemusta niistä ole, mut oon kyllä kuullu niitä kehuttavan :)

      Poista
  6. tosi mielenkiintonen postaus! voisitko kertoa seuraavaksi vaikka kuolaimista tai apuohjista, ku varsinki niistä on tosi paljo keskustelua nykyään!

    VastaaPoista
  7. Meillä on nuo vereduksen garbon gel suojat:-D

    VastaaPoista
  8. Saadaanko tälle jatko-osa? Tämä oli todella mielenkiintoinen lukea ja haluaisin mielelläni kuulla lisää siitä mitä muualla maailmassa suositaan hevosen hoidossa (ylipäätänsä harjan nyppimisestä jalkojen hoitoon tai satuloiden sopivuuteen) :)

    VastaaPoista
  9. Kiva postaus, kiitos siitä.
    Kysyisinkin seuravaa: Tuossa kun mainitsit noita pinteleitä, että olisi hyvä olla sopivan pituiset, niin minkä pituiset nämä sopivat tallipintelit ovat, entä fleecet sileälle? Olisi hoitsulle kiva ostaa "joululahjaksi" semmoiset. Mutta kaikkea näkee myytävän 2,5 metristä aina 5 metrin, niin mitkä itse olet kokenut hyviksi normaalille isolle hepalle?

    VastaaPoista