lauantai 9. kesäkuuta 2012

Mountain-trot ja rääkkitreeni!

Sveitsissä ollaan. Saavuin eilen illalla, matkat meni hyvin.
Talli on ihan kiva, joskin melko vanha ja vähän haiskahtaa. Oon ite tottunut sellaisiin talleihin, jossa ei oo mitään ylimäärästä käytävillä ja täällä on paljonkin tavaraa, mutta eihän se ole kuin tottumiskysymys! Karsinat on oljilla. Mulla on 6 hevosta huolehdittavana, mutta karsinoita joudun siivoamaan enemmän.
Huone mulla on tosi kiva ja täällä on paljon säilytystilaa, netti ja iso telkkari. Muutama groomeista/ratsastajista asuu tässä tallissa. Tässä on yhteinen keittiö ja vessa/suihku ja sit kaikilla on omat huoneet :) Tästä pääsee suoraa talliin. Yläkerrassa on iso "ravintola" jossa kaikki syö yhdessä aamupalaa ja lounasta. Aamiainen on melko niukka, pelkkää paahtoleipää ja kahvia. Mut lounaalla on lämmin ruoka joka päivä lisukkeineen! Se on kyllä iso plussa ja sen takia mun ei kyllä tarvi edes tehdä ite ikinä ruokaa. Voin iltasin syödä vaan leipää ja salaattia tai jotain vastaavaa.


Tänään aamulla alotettiin klo. 7. Heinät oli joku jo jakanut, se yleensä tehdään kaikille hevosille yhdessä, joten aina ei varmaan tarvi ees omia ruokkia. Sitten siivottiin karsinat yhessä siltä käytävältä missä on mun ratsastajan hevoset ja sen tytön hevoset. Mun ratsastaja, sanotaan nyt vaikka, että C tuli kaheksalta ratsastamaan ekaa hevosta. Sen jälkeen tehtiin aamutalli loppuun ja käytiin aamupalalla. Sen jälkeen tuli yks tyttö joka omistaa kaks hevosta joita C ratsastaa. Tehtiin sen kans kahestaan meille kolmelle hevoset valmiiksi maantoreissua, eli mountain-trotia varten. Mulle annettiin varmaan ihan tarkotuksella kaikista kokemattomin tamma joka on hieman spooky kaikesta. Ikää sillä on 5-vuotta ja se muistuttaa vähän mun entistä hoitohevosta saksassa, Joujou:ta. Maastoreissu kesti tunteroisen ja oli kyllä ihana. Reilu puolet matkasta ravattiin ja loput käveltiin. Reitti kulki peltojen vierestä ja metsien keskellä, ylämäkiä ja alamäkiä. Tamma ei ollu paha, ei se mitään tyhmää tehny, mut tosiaan vähän säikähti kaikkea ja saatto ottaa pientä sivuaskellusta, erityisen paha paikka hänelle oli vesilätäköt ja ne piti aina kiertää!
Maastoreissun jälkeen laitettiin hevosille vitamiinit valmiiksi ja kävelin yhden hevosen käsin. Sen jälkeen vietiin 4 hevosta laitumelle ja tehtiin C:lle yks valmiiksi ratsastukseen. Ratsastuksen jälkeen vietiin vielä sekin hevonen laitumelle. Sit mentiin lounaalle ja syötiin lämmin ruoka jonka oli valmistanu C:n mies. Ruuan jälkeen kaikki autto siivoamisessa ja tiskaamisessa.

Lounaan jälkeen ohjelmassa oli ratsastusta. Sain alleni about 10-vuotiaan tamman, joka on ollu melko joutilaana. Sen omistaa joku nainen, mutta se ei oikein uskalla ratsastaa, joten se on sit ollu C:llä. Mentiin kentälle ja siinä oli varmaan about +25 lämmintä ja aurinko porotti kuumasti. Aluksi tamma oli melko jäykkä, eikä tuntunu liikkuvan mihinkään. Sit C tuli ja alko neuvomaan mua. Ensiksi se sito multa ohjat, jotta ottaisin lyhyemmän ohjastuntuman ja sen jälkeen se rääkkäs mua ilman jalkkareita. Heppa kyllä heräs ihan mukavasti ja alko kulkemaan oikenpäin, C neuvo kokoajan! Mulla on aina ollut ongelmana, että meen välillä tuoli-istuntaan. Sen poistamista harjoitellaan nyt joka päivä ratsastamalla 10 minuuttia ilman jalkkareita. C sanoi, että tästä lähtin saan ratsastaa tätä tammaa Exeliaa joka päivä ja hän meinaa parantaa mun istuntaa ja antaa mulle tunteja, saan kuulemma pitää tammaa kuin omanani :) Siihen ei kyllä liity kuin ratsastusta, sillä muut hoitajat huolehtii sen laitumella ja kävelykoneeseen
Loppupeleissä Exelia oli kiva tamma ja halukas työskentelemään, lopussa vauhtia oli ehkä jopa liikaakin ja tamma olisi halunnut vaan laukata kokoajan. Ootan kyllä innolla sitä, että voin alkaa nyt kehittymään Exelian kanssa. Tällaista tilaisuutta ei saa toisten!

Tässä pikku Exelia!
Sillä välin kun olin ratsastamassa, oli se tyttö joka maastoilu meidän kanssa, laittanut hevoset laitumelta kävelykoneeseen. Tämä tyttö auttaa aina viikonloppuisin ja ite ratsastaa vain pari kertaa viikossa. Ite kävelytin taas sen saman hevosen minkä aamulla ja sit otettiin hepat sisään valkkerista.
Neljän aikaan joku ruokki heinät. Sitä ennen karsinat oli siivottu. Putsasin siinä sit varusteet ja samalla C:n tyttären varusteet C:n pyynnöstä. Myöhemmin joku ruokki kaikki hevoset.

Ens viikon tiistaina C ja sen tyttö lähtee viikoksi kisoihin. C ei ota hevosia, mut se lähtee mukaan. Ne kisat liittyy euroopan mestaruuksiin, se tyttö johtaa nyt juniorisarjaa. Sillä aikaa meidän pitää mennä maastoon hevosilla, työskennellä niitä, juoksuttaa ja toki laittaa kävelykoneeseen ja laitumelle niinkuin joka päivä. Täällä on puoltapäivää tekemässä sellanen toinen tyttö, joka sit varmaan auttaa mua, tai en tiiä.

Ainahan se on vähän stressaavaa tulla uuteen paikkaan, koska asiat on niin erinlaiset, mutta kokemuksesta voin jo itelleni luvata, että opin kaikki alle viikossa. Yritän nyt kaikkeni tykätä olla täällä, sillä tää on niin hyvä mahollisuus!

Jos jollain on jotain kysyttävää tästä paikasta tai ihan mitä vaan, niin laittakaa tulemaan! :) Nyt lähen suihkuun ja syömään jotain!

2 kommenttia:

 1. Tämä blogi on kyllä todella mielenkiintoinen. Mulle on tuttua vain Suomalainen hevoselämä, joten haluaisin kovin nähdä enemmän valokuvia värittämään tekstiä :) Mutta ymmärrän, jos tallin väki ei halua kuvia nettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en varsinaisesti ole kysynyt lupaa kuvien julkaisemiseen, enkä tiedä että miten kysyisin.. Heillä on kyllä itselläänkin kuvia nettisivuilla ja facebookissa tallista ja ympäristöstä..
   Tottakait se olisi aina järkevää kysyä, mutta en usko että tätä blogia he tulevat koskaan löytämään, saati kukaan muukaan joka ei suomalainen ole.

   Poista